Zamówienia publiczne
Modernizacja zaplecza kuchennego w Zespole Szkół Nr 2 w Makowie Mazowieckim wraz z wyposażeniem - przetarg nieograniczony
Przedmiotem inwestycji jest modernizacja zaplecza kuchennego w Zespole Szkół Nr 2 wraz z wyposażeniem. W szkolnej stołówce przyjęto produkcję ok. 300 obiadów, spożywane będą w 4 rotacjach, w sali konsumpcyjnej przewidziano 76 miejsc siedzących. Część pomieszczeń (magazyn produktów suchych, magazyn ziemniaków, obieralnia, dezynfekcja jaj, pomieszczenia porządkowe) zlokalizowano w piwnicy, pozostałe na parterze. ZESTAWIENIE POWIERZCHNI UŻYTKOWEJ - sala konsumpcyjna - 83,82 m2 - zaplecze kuchenne parter - 64,06 m2 - zaplecze kuchenne piwnica - 64,68 m2 - gabinet dyrekcji i sekretariat - 48,56 m2 Stołówka posiada pełne zaplecze magazynowe i produkcyjne. Wszystkie posiłki przygotowywane będą na miejscu. Dania ekspediowane będą w naczyniach wielokrotnego użycia. Wejście pracowników oraz dostawa odbywać się będzie wejściem do zaplecza kuchennego. Na zapleczu przewidziano niezbędne pomieszczenia wynikające z technologii produkcji oraz przepisów sanitarnych. Są to: Szatnia z wc- szafki dwudzielne dla pracowników, przewiduje się 5 osób, WC, umywalka i kabina prysznicowa. Biuro- miejsce pracy intendenta, wyposażone w meble i sprzęt biurowy oraz chłodziarkę dla próbek. Magazyn warzyw i owoców- przechowywanie max 1-tygodniowego zapasu warzyw. Magazyn ziemniaków- przechowywanie około 1-tygodniowego zapasu warzyw korzeniowych i ziemniaków. Magazyn produktów suchych- przechowywanie produktów spożywczych trwałych, jak kasze, makarony, przyprawy, przetwory. Składowanie na regałach. Pomieszczenie szaf chłodniczych- pomieszczenie otwarte, przechowywanie produktów spożywczych nietrwałych. Są to tłuszcze i nabiał, mięso, drób, ryby i mrożonki. Przewidziano dwie szafy chłodnicze dla rozdzielenia produktów oraz dwie zamrażarki. Mięso dostarczane jest w elementach kulinarnych, drób oczyszczony, w całości lub w elementach zależnie od zamówienia, ryby - filety świeże lub mrożone. Stanowisko mycia i dezynfekcji jaj- zlokalizowano w piwnicy; wyposażenie stanowi zlewozmywak, chłodziarka oraz naświetlacz do jaj. Pomieszczenie porządkowe - zlew, miejsce na mop i szafka na środki czystości. Pomieszczenie socjalne - stolik, miejsce konsumpcji posiłków przez pracowników kuchni. Pomieszczenia produkcyjne stanowią: Obieralnia - zlokalizowana w piwnicy, mechaniczne obieranie ziemniaków i warzyw korzeniowych, ręczne owoców i warzyw zielonych. Czyste produkty przekazywane są bezpośrednio do kuchni. Kuchnia- w kuchni odbywają się wszelkie czynności związane z obróbką czystą, tj. np wykrawanie i rozdrabnianie mięsa, rozdrabnianie warzyw, przygotowywanie półproduktów do obróbki termicznej, obróbka termiczna potraw oraz ich wydawanie. Wszystkie czynności odbywają się w na wydzielonych stanowiskach w kolejności wynikającej z procesu produkcji oraz reżimów sanitarnych. Do obróbki mechanicznej potraw przewidziano maszynę wieloczynnościową z przystawkami. Wydzielono stanowisko mycia sprzętu kuchennego. Do obróbki termicznej przewidziano: - piec konwekcyjno-parowy - pieczenie w suchym powietrzu oraz z nawilżaniem, gotowanie w parze (np. warzywa), odświeżanie, podgrzewanie. - taboret grzewczy - gotowanie zup, ziemniaków, itp. Dania gorące nakładane są do pojemników gastronomicznych i przenoszone do stanowiska dystrybucji, surówki i desery porcjowane są w kuchni, na bieżąco uzupełniane. Zmywalnia- pomieszczenie do mycia zastawy, wyposażone w typowy zestaw ze zmywarką, która myje i wyparza naczynia. Umyte naczynia składowane są w szafie przejezdnej, pobierane w kuchni po przejeździe na stanowisko składowania czystych naczyń. Przewiduje się wózki półkowe do naczyń pokonsumpcyjnych. Dzieci odkładają tu naczynia, personel wprowadza wózek do zmywalni, gdzie jest rozładowywany i również myty. Odpadki wynoszone będą do śmietnika ogólnego. Należy zapewnić hermetyczne pojemniki. Na odpady organiczne powinien być wydzielony pojemnik. Sala konsumpcyjna- uzyskano 76 miejsc siedzących przy stolikach. Modernizacja zaplecza kuchennego w Zespole Szkół Nr 2 ma na celu poprawę bezpieczeństwa i funkcjonalności pracy zespołu kuchennego. Prace modernizacyjne w zakresie branży budowlanej polegać będą na: Jadalnia: - czyszczeniu podłoża ścian i sufitu, wraz z koniecznymi uzupełnieniami, w celu wykonania dwukrotnego malowania farbą emulsyjną (kolor do uzgodnienia z dyrektorem szkoły), - zamurowaniu otworu istniejącego okienka wydawczego posiłków w celu przesunięcia jego umiejscowienia w stronę drzwi wejściowych do jadalni o około 110 cm (zgodnie z rysunkiem), - przesunięciu drzwi wewnętrznych do kuchni o około 100 cm (zgodnie z rysunkiem) wraz z wyburzeniem otworu w celu ich ponownego montażu, - wyburzeniu otworu drzwiowego w celu montażu drzwi wewnętrznych prowadzących do zmywalni (zgodnie z rysunkiem). Zmywalnia (zostanie wydzielona z odrębnego pomieszczenia): - zamurowaniu istniejącego otworu drzwiowego prowadzącego na hol szkoły (zgodnie z rysunkiem), - usytuowaniu nowego otworu drzwiowego prowadzącego do kuchni (zgodnie z rysunkiem), - wykonaniu ścianki działowej dzielącej pomieszczenie na zmywalnię i biuro intendenta, ścianka zawierać będzie trzy okienka o wymiarach 90 cm x 90 cm (zgodnie z rysunkiem). Biuro intendenta (zostanie wydzielone z odrębnego pomieszczenia): - wyburzeniu otworu drzwiowego w celu usytuowania drzwi wewnętrznych prowadzących do kuchni (zgodnie z rysunkiem). Pomieszczenie socjalne (zostanie wydzielone z odrębnego pomieszczenia): - wykonaniu ścianki działowej w celu wyodrębnienia pomieszczenia socjalnego wraz z montażem drzwi i okienek o wymiarach 80 cm x 90 cm (zgodnie z rysunkiem). Kuchnia: - wyburzeniu otworu w ścianie między kuchnią a istniejących gabinetem dyrektora szkoły w celu urządzenia komunikacji między pomieszczeniami (zgodnie z rysunkiem), - w istniejącym magazynie naczyń dokonane zostanie wyburzenie ściany działowej w celu ponownego jej usytuowania o około 100 cm w stronę wejścia do kuchni, powiększając tym samym wnękę porządkową (zgodnie z rysunkiem). Szatnia: - istniejący układ zostanie zmieniony poprzez domurowanie ścianki działowej w celu wydzielenia łazienki z odrębnym WC (zgodnie z rysunkiem). Piwnica: - wymurowaniu ścianki działowej w celu powiększenia magazynu warzyw, urządzenie nowej komunikacji (zgodnie z rysunkiem). Prace modernizacyjne w zakresie branży sanitarnej (wodno - kanalizacyjnej) polegać będą na doprowadzeniu wody zimnej w nowe usytuowania sprzętów kuchennych i sanitarnych, wraz z montażem term elektrycznych w miejscach wskazanych do wykorzystania w zakresie ciepłej wody (zgodnie z rysunkiem). Prace modernizacyjne w zakresie branży elektrycznej polegać będą na rozprowadzeniu nowej instalacji dla projektowanych urządzeń elektrycznych (schematy zgodnie z rysunkiem). W związku z zagospodarowaniem pomieszczeń gabinetu dyrektora szkoły oraz sekretariatu na potrzeby kuchni zostaną one przeniesione do klasy szkolnej, która na ten cel zostanie poddana adaptacji. Prace modernizacyjne polegać będą na: - wymurowaniu ścianki działowej (oddzielającej oba pomieszczenia) wraz z montażem drzwi wewnętrznych zarówno między pomieszczeniami jak i wejściowych do sekretariatu (drewniane, pełne, brązowe, z wyciszeniem akustycznym) (zgodnie z rysunkiem), - oczyszczenie podłoża ścian i sufitu, wraz z niezbędnymi uzupełnieniami, w celu dwukrotnego malowania farbą emulsyjną (kolor uzgodnić z dyrektorem szkoły), - obudowanie płytą kartonowo - gipsową rur zlokalizowanych pod sufitem oraz wzdłuż ścian, - wymiana kratek wentylacyjnych w projektowanym gabinecie dyrektora, - przeniesieniu instalacji teletechnicznych: alarm, dzwonek, monitoring, telefon i Internet z istniejących pomieszczeń do adaptowanych (schematy zgodnie z rysunkiem). Wytyczne technologiczne Wymagania dotyczące wnętrz: a) Ściany Glazura do wysokości min. 2,0 m w pomieszczeniach: kuchnia, zmywalnia, obieralnia, zespół sanitarny. W pozostałych pomieszczeniach wykładzina zmywalna ścian do wysokości 2,0 m, w korytarzu do wysokości min.1,6 m.. b) Podłogi Zmywalne, wykonane z materiałów ceramicznych nie śliskich. Rozmieszczenie wpustów podłogowych podane zostaną na rysunku, spadki 1,0 do 1,5 % Instalacja wodno - kanalizacyjna Zapotrzebowanie wody: a) technologiczne 300 obiadów x 30 l na obiad = 9000 l na dobę, w tym 50 % wody ciepłej o temp.+ 55° C, b) woda na cele socjalne - 5 osób. Ścieki Stanowią 95% zużycia wody technologicznej oraz 100% wody pozostałej. Ścieki pochodzące z kuchni i zmywalni naczyń oraz mycia tych pomieszczeń (ok. 8000 l na dobę) należy odprowadzić do kanalizacji poprzez odtłuszczownik zewnętrzny. Nie przewiduje się tłuszczowników miejscowych. Wentylacja Wentylacja mechaniczna wywiewna poprzez zastosowanie wentylatorów dachowych i kanałów kołowych rozprowadzonych do anemostatów kołowych umieszczonych w suficie podwieszonym i obudowie kanałów z płyt G-K. Przewidziano dwa wentylatory RUINO SB-16C do wentylacji sali konsumpcyjnej rozprowadzenie kanałami fi 160 mm do dwóch rzędów anemostatów umieszczonych w obudowie z G-K na ruszcie metalowym. Przewidziano po jednym wentylatorze RUINO SB-16C do wentylacji każdego z okapów. Dla zapewnienia wentylacji w pozostałych pomieszczeniach przewidziano również wentylatory RUINO SB-16C po jednym dla pomieszczeń na parterze i w piwnicy. Nad blokami urządzeń grzewczych przewiduje się dwa okapy wyciągowy wyposażony w filtr tłuszczowy. Kanał z okapu należy wyprowadzić ponad dach. Współczynnik jednoczesności pracy urządzeń 0,7-0,8. Wentylatory dachowe wyposażone w falowniki i czujniki temperatury i wilgotności powietrza. Należy zapewnić nie przedostawanie się zapachów z kuchni na pozostała część budynku. Instalacja elektryczna Urządzenia zasilane wyłącznie energią elektryczną, jednostkowy pobór mocy, napięcie zasilania podano w specyfikacji wyposażenia. Współczynnik jednoczesności pracy urządzeń 0,7-0,8. Prace remontowe. Podłogi Po skuciu w pomieszczeniach, w których nie zostały poprowadzone odpływy z instalacji wodnokanalizacyjnej, należy dokonać oceny istniejących wylewek betonowych posadzki. Jeśli wypadnie pozytywnie należy dokonać napraw powierzchni spękanych i uszkodzonych, ewentualnie wykonać nowe warstwy wyrównawcze z uwzględnieniem różnic wynikających z grubości projektowanych materiałów wykończeniowych. W projektowanej podłodze należy wykonać podejścia pod urządzenia instalacji sanitarnych i wpusty podłogowe instalacji wodno - kanalizacyjnej. Do projektowanych wpustów kanalizacyjnych należy wykonać spadki w szlichcie -1,5%. Ściany Projektowane ściany wydzielające nowe pomieszczenia technologiczne należy wykonać z cegły ceramicznej dziurawki gr. 12cm i 6.5cm, zbroić co trzecią spoinę 1 prętem o średnicy fi 6mm. Sufity: w zależności od ich stanu należy skuć w miejscach uszkodzonych i spękanych następnie równać gładzią cementową. W kuchni wykonać sufit podwieszony z wypełnieniem z płyt z wełny mineralnej w wersji odpornej na wilgoć przeznaczony do pomieszczeń gastronomicznych. Schody: Powierzchnię lastyka na istniejących schodach do piwnicy należy zeszlifować i nakłuć przecinakiem. Wyrównać warstwą wyrównawczą, następnie układać płytki gresowe na kleju. Nadproża : -w ścianach projektowanych z cegieł ceramicznych gr.12-prefabrykowane nadproża żelbetowe 1xL19 długości 120; -w ścianach istniejących nad projektowanymi otworami-nadproża z 2x 120 i stalowe skręcane śrubami wg rysunków konstrukcyjnych. Izolacje przeciwwilgociowe : We wszystkich pomieszczeniach przy: umywalkach, zlewach, stołach ze zlewozmywakami, basenach, basenach do płukania warzyw należy wykonać izolację przeciwwilgociową ścienną folią (np.:SANIFLEX) w płynie po uprzednim zagruntowaniu (np.:ASO-UNIGRUND) wg systemów izolacji np.: firmy Schomburg do wysokości 2m. We wszystkich pomieszczeniach mokrych (łazienka, przygotowalnia wstępna, pomieszczenie porządkowe, zmywalnia naczyń stołowych) wykonać oprócz izolacji ścian również izolację podłóg z wywinięciem foli na ścianę-20 cm z zabezpieczeniem narożników i połączeń ze ścianami. Taśmą ASODichtband- uszczelnić narożniki i wpusty kanalizacyjne. Stolarka drzwiowa: Drzwi wewnętrzne drewniane z ościeżnicą tradycyjną w kolorze szarym, skrzydła drzwiowe obite od dołu blachą do wysokości 30cm. Drzwi do sanitariatu z oknem ze szkłem mlecznym, z otworami wentylacyjnymi o sumarycznym przekroju 0,022m2 Drzwi wewnętrzne wychodzące na stołówkę - aluminiowe, przeszklone szkłem bezpiecznym, profile w kolorze białym. Drzwi zewnętrzne z profili aluminiowych ciepłych, z wypełnieniem pełnym w kolorze jak istniejące drzwi wejściowe, główne. Stolarka okienna: W istniejących oknach zewnętrznych montować po dwa nawiewniki Aereco. W ścianach wewnętrznych działowych pomiędzy biurem a zmywalnią oraz pomiędzy pomieszczeniem socjalnym i korytarzem montować okna stałe nie otwierane, na wysokości 2,0 m od posadzki wg rysunku. W kuchni zamontować okno podawcze aluminiowe z szybą bezpieczną. Parapety obłożyć płytkami glazurowymi z zastosowaniem listew z PCV po wcześniejszym zrysowaniu i nacięciu powierzchni lastrykowej. W oknie podawczym zamontować nowy parapet szer. 43 cm z konglomeratu kamiennego. Materiały wykończeniowe: Posadzka: -w pomieszczeniach technologicznych i sali konsumpcyjnej należy położyć gres o następujących parametrach: nasiąkliwość wodna-0,05%, twardość powierzchni w skali Mosha-8, ścieranie wgłębne max 130mm3, odporne na plamienie, antypoślizgowe, -np.; gres firmy NG seria SP 03, 30x30cm. Listwy przypodłogowe ceramiczne-wyoblone. Ściany i sufity Ściany istniejące -po przetarciu lub ewentualnym skuciu należy ocenić ich stan techniczny, miejsca spękań i ubytków uzupełnić zaprawą cementowo - wapienną kat. III. W miejscach zagrzybionych tynk skuć w całości, poczym odgrzybiać powierzchnię ścian z cegły przy użyciu szczotek stalowych. Usunąć zwietrzałe spoiny. Uzupełnić braki w spoinach tynkiem cementowo-wapiennym. Podłoże musi być czyste, suche i równe. Ściany projektowane tynkować tynkiem cementowo - wapiennym kat. III. Na ścianach korytarzy, w pomieszczeniu na sprzęt porządkowy należy wykonać glazurę do wysokości 2m. -w pomieszczeniu wc wykonać glazurę do 2m -np.: BEIGE seria CALABRIA producent CERSANIT o wym. 20x20cm. W pomieszczeniu kuchni, zmywalnia naczyń stołowych, w przygotowalni wstępnej, pomieszczeniu szaf chłodniczych należy wykonać glazurę na całą wysokość pomieszczenia. Sufit i ściany w pomieszczeniach malować farbą akrylową np.: Dekoral Maleinak w kolorze białym. Sufit powieszony systemowy bez malowania z włókien mineralnych z zastosowaniem profili poprzecznych o dług. 60 cm gr.15 mm, właściwości odporny na szorowanie i odporny na wilgoć 100% np. Ceramaguard firmy Armstrong Wentylacja Stosować wentylację mechaniczną poprzez montaż na dachu wentylatorów dachowych z połączeniem kanałami wentylacyjnymi spiro w przewodach kominowych i rozprowadzeniem poziomym pod stropem. Kanały obudować płytą G-K na stelażu metalowym z zastosowaniem wełny mineralnej wygłuszającej. Na końcach kanałów zamontować anemostaty wyciągowe. Instalacja wodno - kanalizacyjna Zaplecze kuchenne zostało wyposażone w nową instalację wodno-kanalizacyjną. Piony wodno - kanalizacyjne i co obudować płyta G-K na ruszcie metalowym. Instalacja elektryczna Zaplecze kuchenne zostało wyposażone w nową instalację elektryczną. Instalacja c. o. - istniejąca
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-14 14:01
- Ogłoszenie o zamówieniu (HTM)31.44kB
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-14 14:01
- zał_nr1_oferta.doc (DOC)83kBZałacznik Nr 1
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-14 14:02
- Załacznik Nr 2a (DOC)48.5kB
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-14 14:03
- Załącznik Nr 4a (DOC)60.5kB
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-14 14:05
- Załącznik Nr 5 (PDF)95.89kB
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-14 14:06
- Załącznik Nr 6 (plik zip do pobrania) (RAR)7.8MB
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-17 14:38
- Załącznik Nr 7 (plik zip do pobrania) (RAR)281.56kB
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-17 14:39
- Załącznik Nr 9 (plik zip do pobrania) (RAR)1.6MB
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-17 14:40
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-29 13:27
- Informacja o unieważnieniu postępowania (PDF)192.09kB
Metryka
- opublikował: Nina Małgorzata Rakowskadata dodania: 2014-07-29 13:28