Maków Mazowiecki: Dostawa artykułów żywnościowych dla szkół i przedszkoli Miasta Maków Mazowiecki.
Numer ogłoszenia: 262040 - 2014; data zamieszczenia: 06.08.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Miejski Zespół Obsługi Szkół i Placówek Oświatowo-Wychowawczych , ul. Stanisława Moniuszki 6, 06-200 Maków Mazowiecki, woj. mazowieckie, tel. 29 71 42 154, faks 29 71 42 153.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów żywnościowych dla szkół i przedszkoli Miasta Maków Mazowiecki..

II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Część I: Dostawa świeżego pieczywa. Wyroby piekarnicze pszenne, żytnie i mieszane powinny mieć następujące cechy jakościowe: -świeże wyprodukowane w ciągu 12 godzin do momentu dostarczenia do Zamawiającego, -foremny kształt (nie rozlany, nie zgnieciony, nie porozrywany), -skóra nie oddzielająca się od miękiszu, nie zabrudzona, nie spalona, -miękisz suchy, o wyraźnie właściwej porowatości, bez zakalca, bez zanieczyszczeń oraz obecności grudek mąki lub soli, -miękisz o właściwym smaku (nie gorzki, niezbyt kwaśny, zbyt słony lub nie słony). Wyroby powinny być bez uszkodzeń mechanicznych, bez śladów pleśni i obcych zapachów. Część II: Dostawa wyrobów cukierniczych. -świeże wyprodukowane w ciągu 12 godzin do momentu dostarczenia do Zamawiającego, -foremny kształt (nie rozlany, nie zgnieciony, nie porozrywany), Wyroby powinny być bez uszkodzeń mechanicznych, bez śladów pleśni i obcych zapachów. Część III : Dostawa przetworów mrożonych. Wyroby mrożone powinny mieć następujące cechy: -Wygląd - owoce lub warzywa czyste, sypkie, nie oblodzone, bez trwałych zlepieńców, bez uszkodzeń mechanicznych. -Smak i zapach w stanie zamrożonym - charakterystyczny nieco osłabiony, bez zapachów i posmaków obcych. -Zdrowotność - owoce i warzywa zdrowe bez uszkodzeń spowodowanych przez choroby lub szkodniki. Część IV: Dostawa nabiału. Wyroby powinny charakteryzować się następującymi cechami: a) masło: -barwa jednolita, nieznacznie intensywniejsza na powierzchni, -wygniecenie prawidłowe, -powierzchnia gładka, sucha konsystencja, jednolita zwarta, smarowna, lekko mazista, -smak i zapach czysty, lekko kwaśny, mlekowy. b) twaróg półtłusty i tłusty: -smak i zapach czysty, -barwa biała do kremowej, jednolita w całej masie. c) śmietana: -powinna być płynem jednolitym bez kłaczków ściętego sernika, bez podstoju, serwatka barwy jednolitej jasnokremowej lub kremowej, -o czystym lekko kwaśnym smaku, bez obcych smaków i zapachów. d) ser żółty: -bez uszkodzeń mechanicznych, bez śladów pleśni i obcych zapachów, obcych ciał, -barwa jednolita, e) desery mleczne i jogurty: -opakowania nie uszkodzone, -z natłoczonym terminem ważności na opakowaniu. Dostarczony towar musi posiadać dokument identyfikacji handlowej. Możliwość identyfikacji każdej partii wyrobu. Część V: Dostawa artykułów ogólnospożywczych. Artykuły ogólnospożywcze powinny posiadać: -produkty żywnościowe o długoterminowym okresie przydatności do spożycia muszą posiadać co najmniej 2 miesięczną datę przydatności do spożycia licząc od daty ich dostarczenia do Zamawiającego, -produkty żywnościowe z krótkim okresem przechowywania, odpowiednio powinny posiadać co najmniej 21 dniowy termin przydatności do spożycia (np., licząc od daty ich dostarczenia do Zamawiającego. Część VI: Dostawa ryb. Ryby powinny posiadać: -przydatność do spożycia nie krótszą niż 3 dni od dnia dostawy towaru - w przypadku ryb świeżych, -zapach neutralny, nie kwaśny, -wygląd - nie może posiadać tzw. oparzeliny mrozowej - a więc wszelkich ubytków świadczących o niewłaściwym obchodzeniu się z rybą - najczęściej są to liczne nieestetyczne ubytki -dokument identyfikacji handlowej. Część VII: Dostawa jaj. Jaja powinny być: -świeże, -klasy A kategorii M (waga od 53 g do 62,3 g), -skorupka o normalnym kształcie, czysta, nie uszkodzona, nie myta i nie czyszczona, -komora powietrzna nieruchoma, o wysokości nie przekraczającej 6 mm, -białko przejrzyste, gęste, bez obcych ciał, -żółtko słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu słabo ruchliwe, powracające do położenia centralnego, bez obcych ciał, -tarcza zarodkowa niewidoczna, -zapach swoisty, bez obcych zapachów. Część VIII: Dostawa świeżych warzyw i owoców. Artykuły powinny być: -świeże, jędrne, dojrzałe, soczyste, zdrowe i czyste, -kształt i barwa charakterystyczne dla odmiany, miąższ owoców soczysty, bez śladów pleśni, -prawidłowo wykształcone z typowym zabarwieniem, bez widocznych plam, -średniej wielkości - niedopuszczalne: przejrzałe, przerośnięte lub niedojrzałe, -bez uszkodzeń mechanicznych, obcych ciał, -wolne od szkodników i uszkodzeń przez nie spowodowanych, bez obcych zapachów, smaków, oznak podgnicia i pleśni, bez oparzelin słonecznych, Niedopuszczalne: zaparzenie, nadmarznięcie, zamarzniecie, pozostałości środków ochrony roślin, nadgnicie i zgnicie oraz pleśń. Część IX: Dostawa świeżego mięsa drobiowego. Wyroby powinny mieć następujące cechy jakościowe: -elementy właściwe umięśnione, nie dopuszcza się mięśni i skóry nie związanych ze sobą, linie cięcia równe, w asortymentach ze skrzydełkami dopuszcza się brak ostatniego człona skrzydła, połówka oraz ćwiartka przednia może być z szyją lub bez szyi, -barwa charakterystyczna, naturalna dla skóry i mięśni danego gatunku drobiu, nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach piersi i nóg, dopuszcza się przyciemnienie naturalnej barwy powierzchni elementów mrożonych, dopuszcza się lekkie zaczerwienienie ostatniego człona skrzydła, -zapach naturalny, charakterystyczny dla mięsa danego gatunku drobiu, -niedopuszczalny zapach obcy, zapach świadczący o rozkładzie mięsa przez drobnoustroje oraz zapach zjełczałego tłuszczu. Towar musi posiadać dokument identyfikacji handlowej. Część X: Dostawa świeżego mięsa wieprzowego i wołowego. Wyroby z mięsa powinny posiadać następujące cechy jakościowe: -czystość - mięso czyste, bez śladów, zanieczyszczeń ciałem obcym, dobrze wykrwawione, -konsystencja - jędrna, elastyczna, odkształcająca się, -smak, przydatność, zapach - swoisty, charakterystyczny dla mięsa, bez oznak zaparzenia i zepsucia, nie dopuszczalny zapach płciowy lub moczowy, -zdatne do spożycia, -opakowanie - pojemniki plastikowe, z pokrywami, czyste, bez obcych zapachów, mające atest kompetencji jednostki resortu zdrowia, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu. Wykonawca gwarantuje, że oferowany przedmiot zamówienia objęty jest stałą kontrolą weterynaryjną i kontrolą Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Część XI: Dostawa wędlin i podrobów. Wędliny i podroby powinny posiadać: -klasę przydatności, świeżość, wystudzenie, powierzchnię suchą, osłonkę ściśle przylegającą, równomiernie pomarszczoną, niedopuszczalne zacieki tłuszczu i galarety pod osłonką, jej pęknięcia i wyciek farszu, w osłonkach naturalnych lub sztucznych, -opakowanie transportowe stanowią pojemniki plastikowe, z pokrywkami, czyste bez obcych zapachów, mające atest kompetencji jednostki resortu zdrowia, powinny być przeznaczone tylko do jednego asortymentu, -przydatność do spożycia wędlin nie może być krótsza niż 15 dni od dnia dostawy towaru, -przydatność do spożycia podrobów nie może być krótsza niż 1 0 dni od dnia dostawy towaru..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.81.00.00-9, 15.81.20.00-3, 15.33.11.70-9, 15.50.00.00-3, 15.80.00.00-6, 15.22.00.00-6, 15.20.00.00-0, 03.14.25.00-3, 15.30.00.00-1, 15.11.20.00-6, 15.13.15.00-0, 15.11.90.00-5, 15.13.11.30-5, 15.11.40.00-0.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak, liczba części: 11.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 31.12.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.3) ZMIANA UMOWY

przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

1.Zamawiający przewiduje możliwość zmiany postanowień zawartej umowy w formie pisemnego aneksu w przypadku: a) zmiany ceny, w sytuacji gdy zmieni się cena na rynku, maksymalnie 2 razy na dany artykuł, z czego po 1 razie na wniosek każdej ze stron, b) zmiany wynagrodzenia Wykonawcy w związku ze zmianą stawki podatku VAT dla dostaw objętych przedmiotem zamówienia.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.makowmazowiecki.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Miejski Zespół Obsługi Szkół i Placówek Oświatowo - Wychowawczych, ul. Moniuszki 6, 06-200 Maków Mazowiecki (pokój 25 lub 27).

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 13.08.2014 godzina 09:00, miejsce: Miejski Zespół Obsługi Szkół i Placówek Oświatowo - Wychowawczych, ul. Moniuszki 6, 06-200 Maków Mazowiecki (pokój 25 lub 27).

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: Dostawa świeżego pieczywa.


CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: Dostawa wyrobów cukierniczych..


CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: Dostawa przetworów mrożonych..


CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: Dostawa nabiału..


CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: Dostawa artykułów ogólnospożywczych..


CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: Dostawa ryb..


CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: Dostawa jaj..


CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: Dostawa świeżych warzyw i owoców..


CZĘŚĆ Nr: 9 NAZWA: Dostawa świeżego mięsa drobiowego..


CZĘŚĆ Nr: 10 NAZWA: Dostawa świeżego mięsa wieprzowego i wołowego.


CZĘŚĆ Nr: 11 NAZWA: Dostawa wędlin i podrobów..